4 yaş çocukların daha bağımsız olduğu, birçok konuda kendi kendine yetebildiği, kontrollü, meraklı olduğu bir yaştır.

4 yaş çocukların daha bağımsız olduğu, birçok konuda kendi kendine yetebildiği, kontrollü, meraklı olduğu bir yaştır.

Her çocuğun gelişim hızı birbirinden farklı olmakla birlikte her yaşın sonunda kazanılmasını beklediğimiz becerileri 5 gelişimsel alanda değerlendiriyoruz.

Öz Bakım Becerileri

Kendi başına yemek yiyebilir.
Düğmeler hariç giyinip soyunabilir.
Ayakkabılarını yardımsız giyebilir.
Hatırlatıldığında burnunu temizleyebilir.
Dişlerini fırçalayabilir.

Motor Becerileri

Merdivenleri ayak değiştirerek çıkabilir
Tek ayak üzerinde 3-5 sn durabilir.
Tek ayak üzerinde zıplayabilir.
Topu atabilir, tutabilir.
Nesneleri belli bir mesafedeki hedefe atabilir.
20 cm yükseklikten atlayabilir.
3 tekerlekli bisiklet kullanabilir.
İpe boncuk dizebilir.
Kalıpların etrafından çizerek şekillerini çıkartabilir.
3 mm kaymalarla 20 cm’lik düz çizgiyi makasla kesebilir.

Bilişsel Beceriler

Büyük- küçük, uzun-kısa, ağır- hafif vb.. kavramları bilir.
Kare- daire- üçgeni bilir.
1 den 10 a kadar ritmik sayabilir.
8 rengi isimlendirir.
10 küple kule yapabilir.
Nesneleri sınıflandırabilir.
Aynı farklı kavramlarını bilir.

Dil Becerileri

İstenildiğinde adını ve soyadını söyleyebilir.
Ezbere şiir, şarkı ve tekerleme söyleyebilir.
“Nasıl” sorusuna cevap verebilir.
Bağlaçlı cümleler kurabilir.
Dinlerken, konuşurken göz teması kurabilir ve sohbete katılabilir.

Sosyal Beceriler

Sembolik oyunlar başlar. ( evcilik, doktorculuk vb..)
Sırasını bekleyebilir.
Oyuncaklarını paylaşabilir.
Arkadaşından oyuncağı almak için izin ister.
Duygularını ifade edebilir.

NE ZAMAN UZMANDAN YARDIM ALMALIYIM?

Eğer çocuğumuz, 3 kelimeden uzun cümle kuramıyorsa, sembolik oyunlarla ilgilenmiyorsa, zıplama becerilerini yapamıyorsa, zamirleri ( ben- sen) doğru kullanamıyorsa, kızdığında ya da üzüldüğünde öfke krizleri geçiriyorsa bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.

(Parmak oyunları, tekerlemeler, şiirler, bilmeceler)
Öğrencilerin dil becerilerinin gelişmesini ve yeni bilgiler edinmelerini içeren bir süreçtir. Öğrencilerin kelime dağarcığını geliştirir.

(Yırtma,  kesme, yapıştırma, yuvarlama, boyama)
Bu çalışmalar, çocuklarda el-göz koordinasyonunu destekler. El becerilerini geliştirir. Deşarj olma ve duygusal bakımdan rahatlamalarını sağlar. Yaratıcı yönlerini geliştirir. Farklı malzemeleri tanıma ve kullanma yeteneklerini arttırır.

(Oyun hamuru ve kil çamuru ile ilgili yapılan etkinlikler)
Bu çalışmalar çocukların ince motor kaslarını geliştirir. Çocukları yaratıcılığa sevk eder. Yaratıcı düşünme yeteneğini geliştirir. Çocukların sanata karşı ilgileri, yoğurma maddeleri ile artar ve yeteneklerini ortaya çıkarır. Yoğurma maddeleri ile çalışan çocuklar bazı becerilerini geliştirirken, aynı zamanda düşünürler, yeni buluşlar ortaya koyarlar ve kendilerine güvenleri artar.

(Isındırma oyunları, hareketli oyun, dinlendirici oyun)
En doğal öğrenme ortamıdır. Çünkü oyun, çocuğun duyduklarını, gördüklerini sınayıp denediği, öğrendiklerini pekiştirdiği bir deney alanıdır. Çocuğun yaratma ortamıdır.

(Kukla yöntemi ile hikaye canlandırma, düz anlatım, hikaye okuma)
Okul öncesi eğitiminde hikaye etkinlikleri çocukların dil gelişiminin desteklenmesi ve okuma yazmaya karşı olumlu tutum sergilemeleri açısından önemlidir. Farklı hikaye okuma teknikleriyle hikaye çalışmalarının yapılması çok önemlidir.

(Nefes açma çalışmaları, müzik dinleme ve söyleme, müzikli çocuk oyunları)
Erken yaşta müzik eğitimine başlanmasının ana hedefi profesyonel müzisyen yetiştirmek değil, çocukta etkin ve sağlıklı bir gelişimi elde edebilmektir. Zamanla aktifleşir. Müzik, başta dil gelişimi olmak üzere, sosyal duygusal gelişime katkıda bulunmaktadır.

(Masaüstü oyuncaklar, ile ilgili köşelerinde oyunlar vb.)

Okul öncesi dönemdeki çocuklar meraklı, araştırıcı ve sorgulayıcıdırlar. Bu etkinlikler sayesinde çocuklar, sözel iletişim becerilerinin gelişmesi, bağımsız düşünme ve yorumlama yeteneklerinin gelişmesi, zihinsel bakımdan uyarılmaları, çevreye karşı daha duyarlı hale gelmeleri gibi alanlarda desteklenmektedirler. Okul öncesi dönemde çocuklara araştırabilecekleri, neden – sonuç ilişkisini görebilecekleri ve tahminlerde bulunabilecekleri bir eğitim ortamı hazırlamak oldukça önemlidir.

Drama çocukların hayal güçleri ve yaratıcılıklarını destekleyen, yaşantı yoluyla öğrenmelerini sağlayan bir yöntemdir ve bir eğitim yöntemi olarak dramanın amacı, çocukta doğuştan var olan yaratıcılığı geliştirmektedir. -mış gibi yapma olarak ifade edilen drama ile çocuklar yaratıcı bir yolculuğa çıkmakta, bu yolculukları sırasında yaşantı yoluyla öğrenmektedirler.

Yaş gruplarına göre belirlenen oyunlar öğrencilere öğretilir. Bireysel ve grup olarak oynanabilen bu oyunlar öğrencilerin dikkatini, muhakeme yetemeğini, akıl yürütme becerilerini geliştirir. Oyunlarda zorlanan çocuklar özel değerlendirmeye alınır.

Görsel algılama çalışmaları, el göz koordinasyonu, şekil zemin ayrımı, şekil sabitliği, mekansal ilişkiler, işitsel algı çalışmaları, fonolojik farkındalık, dikkat ve bellek çalışmaları, temel kavram çalışmaları, problem çözme çalışmaları, el becerisi çalışmaları.

Doğum günleri, partiler